Varför har jag torr hud i ansiktet på vintern?

Back to Article
08 Nov 2019

Varför har jag torr hud i ansiktet på vintern?

08 Nov 2019
Varför har jag torr hud i ansiktet på vintern?

Till att börja med kan vi ändra frågeformuleringen till “varför upplever jag att min hud är torr på vintern?” En del känner att deras hud blir väldigt torr under vinterhalvåret. Att huden känns torr behöver inte alltid betyda att den faktiskt är det. Låt oss göra en liten djupdykning.

Vet du vad som avgör din hudtyp? De allra flesta missuppfattar vilken hudtyp de har. Den baseras egentligen bara på vilken talgproduktion du naturligt har, alltså hur oljig du blir under dagen. Många misstolkar skillnaden på en torr och fuktfattig hud och får därför problem när de ska hitta rätt produkter.

Vilken hudtyp har du egentligen?
- Torr hud har en underproduktion av talg med små/obefintliga porer.
- Normal hud har en balanserad produktion av talg med små porer.
- Kombinerad hud har oftast ett område med balanserad talgproduktion och en del med ökad produktion med förstorade porer i t-zon.
- Oljig hud har en ökad produktion av talg med förstorade porer.

Din hudtyp avgörs inte endast av ditt naturliga anlag, yttre omständigheter kan nämligen påverka huden och ställa till det en aning. När klimatet blir kallare är det nästan oundvikligt för huden att inte påverkas. Detta beror på att luften innehåller mindre vatten vid kallare klimat. Vid riktigt låga temperaturer innehåller luften inget vatten alls, din hy blir då yttorr på grund av den torra luften. En annan påföljd av kallare temperaturer kan också vara att du får problem med blemmor och tilltäpptheter. För att kompensera producerar huden mer olja. Därför är det inte konstigt att du kan uppleva dig både ha torr hy och finnar.  

Här är några allmänna tips om du upplever att din hud har blivit påverkad av vinterkylan.

1. Var skonsam mot din hud. Använd milda produkter och var försiktig med produkter som löddrar då de är mer uttorkande. Vår Micellar Cleansing Gel är ytterst skonsam, löddrar inte och är utmärkt att använda under vinterhalvåret men även för dig som har en lägre talgproduktion året om.

2. Återfukta! Fukt är alltid viktigt men ändock mer på vintern. Var noggrann med att applicera fukt på morgonen, gärna med serum samt dagkräm och avsluta dagen med en nattkräm.

3. Ha tålamod och håll dig till fasta rutiner när de gäller din hudvård och var extra snäll under kyligare årstider och unna dig en ansiktsmask varje vecka för att hålla huden extra smidig och mjuk.

4. Drick mycket vatten! Vanligtvis brukar man säga att 1,5 liter vatten bör drickas per dag, detta är givetvis individuellt men att dricka vatten är särskilt bra om man upplever sig torr.