Magazine

Hier lees je alles wat te maken heeft met de huid, huidverzorging en thuisbehandelingen. Lees meer over wat we bedoelen met het naar huis brengen van de beauty kliniek. Wij helpen u de juiste te vinden tussen onze producten, verschillende ingrediënten en inhoud die passen bij uw huid en wat u wilt bereiken met uw behandelingen.

Innovatieve beauty behandelingen voor thuis. Lees meer
Back to Article
22 Jul 2018

Bezorgd over haaruitval? Geen zorgen. Het is misschien heel normaal.

22 Jul 2018
Bezorgd over haaruitval? Geen zorgen. Het is misschien heel normaal.

Velen van ons maken zich zorgen wanneer we de hoeveelheid haar zien die achterblijft in onze borstels of kammen na het verzorgen. Of die klont haar in de douche-afvoer (ugh). Hoewel het misschien veel lijkt, is het meestal niet zo’n groot probleem als je zou denken. Je haar zit namelijk in een constante groeicyclus en het verliezen van je haren is een natuurlijk onderdeel van dat proces. In feite kan het verliezen van haar als gezond worden beschouwen, omdat het betekent dat nieuwe, verse lokken kunnen ontstaan waar de oude eerst zaten. Als je haarverlies merkbaar of onverklaarbaar toeneemt, zijn er echter stappen die je kunt nemen.

Historisch gezien werd haarverlies en kaalheid beschouwd als een ‘mannelijk probleem’, maar de beauty industrie erkent nu dat ook vrouwen het als een groot probleem beschouwen. En hoewel de herkenning van dit probleem groot is: vooroordelen en gevoelens van wanhoop voor diegenen die haar verlies hebben, heeft het geleid tot enige verwarring over wat abnormaal haarverlies is en wat geschikte behandelingen zijn – zowel voor mannen als voor vrouwen.

Onderzoek vertelt ons dat het normaal is om tot 100 haren per dag te verliezen. Dit komt door hoe ons haar groeit; in een drietrapscyclus:

  • Anagen: de actieve groeifase van het haar. Op een gegeven moment bevindt ongeveer 90% van uw haarzakjes zich in deze fase. Afhankelijk van genetica en omgevingsfactoren, duur het van twee tot zes jaar.
  • Catagen: dit is een tussenfase; de haarfollikel is statisch, dwz het haar groeit niet langer. Meestal ongeveer 3% van het haar.
  • Telogen: de laatste, ‘rustende’ fase. Kan tot 8% van je haar uitmaken. De follikel is sluimerend en produceert geen haar. Dit is wanneer de streng eruit zal vallen.

Op voorwaarde dat je hoofdhuid en lichaam redelijk gezond zijn, begint de cyclus opnieuw; follikels in het telogene stadium worden ‘opnieuw opgestart’ en keren terug naar het anagene deel van de cyclus, waardoor nieuwe, gezonde lokken worden geproduceerd. Als de follikel echter slapend blijft, zal dit leiden tot dunner haar en kan je het behandelen.

Zoals hierboven vermeld, kan het als normaal worden beschouwd om tot 100 haren per dag kwijt te raken. Maar hoe weet je dat? Het heeft zeker geen zin om te gaan tellen… Vertrouw op je gevoel. Lijkt het erop dat je meer haar verliest dan normaal? Is het uiterlijk van je haar veranderd? Wil je gezonder uitziend, voller, glanzend haar (domme vraag, wie niet…) We hebben een lijst met enkele overwegingen gemaakt om je te helpen bepalen of je meer haar verliest dan nodig is. En natuurlijk wat advies over behandelingsopties.

  • Stel vast wat normaal voor je is!

Verschillende mensen zullen verschillende hoeveelheden verliezen. Dit komt omdat de hoeveelheid individuele haren per vierkante centimeter tussen etnische groepen kan verschillen. Als vuistregel verliezen Kaukasiërs ongeveer 100 haren per dag, Aziaten ongeveer 70 en Afrikanen 60.

  • Overweeg je omgeving

Net als dieren veranderen de patronen van menselijk haarverlies ook met de seizoenen en het klimaat. Op het noordelijk halfrond zijn er tijdens het kalenderjaar twee keer mensen die seizoensgebonden haarverlies ervaren: in juli/augustus en – belangrijker- in november/december tot half januari. Je zou kunnen denken dat je haar in de winter wordt behouden om je warm te houden, maar nee, mensenharen zijn het dikst in de zomer om als bescherming tegen de zon te dienen. Als je wil voorkomen dat je haar dunner wordt tijdens deze tijden van het jaar, overweeg dan behandelingen die de follikels opnieuw activeren tot een anagene staat.

  • Niet al het haar valt uit de follikel

Als het haar erg broos, droog en/of beschadigd is, kan het afbreken, wat bijdraagt aan het aantal haren dat als verloren wordt ervaren. Hetzelfde kan gelden voor heel lang haar. We weten vaak in welke toestand ons haar zit, maar als je het niet zeker weet, controleer dan je haar dat is uitgevallen of de wortel nog intact is. Als er een verhoging aan het einde van het haar is, is dit een beschadigde streng die de haarcyclus niet heeft voltooid. Onthoud dat warmte en chemicaliën ruw op je haar kunnen zitten en zoek naar haarmaskers en voedende conditioners.

  • Meer haarverlies kan ook worden toegeschreven aan leeftijd. De cellen in de hoofdhuid zijn net als in rest van je lichaam; ze vertragen met de tijd.

Helaas is er, naast een operatie (meer hierover hieronder), geen manier om ‘meer haar’ aan de hoofdhuid toe te voegen. Wat je wel kunt doen, is om goed voor je haar te zorgen om afbreken te verminderen en te zoeken naar behandelingen die de groei bevorderen (het stimuleren van de follikels in de telogene fase) en de periode verlengen waarin je haar groeit en in de haarcyclus blijft. Klinische procedures omvatten lasertherapie op een laag niveau, maar thuisbehandelingen kunnen net zo effectief zijn, zo niet meer, mits ze continu worden gebruikt.

Er zijn enkele zeer effectieve soorten chirurgie – van hoofdhuidvermidneringen (waarbij je in essentie kale plekkern verwijdert en de hoofdhuid samen knipt en een kap met hoofdhuid achterlaat) en haartransplantaties (waarbij een stukje hoofdhuid, van een gebied waar er veel haar is, wordt verwijderd en verdeeld in enkele haren of kleine groepen van haren en worden terug geënt op gebieden waar er geen haar is). Beide methoden zijn tijdrovend en duur, maar de resultaten kunnen ongelooflijk zijn. Hoewel gewoonlijk niet beschikbaar op een NHS, isje huisarts nog steeds een goed persoon om te raadplegen als je een van beide overweegt. Ze kunnen je meer uitleg geven over de procedures en je een mening geven over wat een geschikte optie voor je is.

Voor meer ernstig haarvlies, bijvoorbeeld wanneer je onverklaarbare kale plekken kan zien, kan je ook het beste je huisarts raadplegen. Een grondig onderzoek naar de oorzaak van het haarverlies zal worden uitgevoerd waarna een behandelplan kan worden opgesteld.

Samenvattend; de eerste twee stappen om een gezonde en volle haardos te bereiken zijn: