Magazine

Hier lees je alles wat te maken heeft met de huid, huidverzorging en thuisbehandelingen. Lees meer over wat we bedoelen met het naar huis brengen van de beauty kliniek. Wij helpen u de juiste te vinden tussen onze producten, verschillende ingrediënten en inhoud die passen bij uw huid en wat u wilt bereiken met uw behandelingen.

Innovatieve beauty behandelingen voor thuis. Lees meer
Back to Article
27 Feb 2018

Dermatoloog: “Wat is eigenlijk acne? En wat kan ik er tegen doen?”

27 Feb 2018
Dermatoloog: “Wat is eigenlijk acne? En wat kan ik er tegen doen?”

Acne is een veel voorkomende inflammatoire huidziekte die 80-90% van alle mensen ergens in het leven treft. Acne komt vooral voor tijdens de puberteit en kan je zowel lichamelijk als geestelijk beïnvloeden.

Acne is een multifactoriële aandoening die te wijten is aan verschillende oorzaken. Tijdens de puberteit stimuleert de productie van mannelijke hormonen (androgenen) de talgklieren om meer vet te vormen en de productie van huidcellen neemt toe. Dit kan leiden tot verstopte poriën of mee-eters (comedonen). De acne-bacterie propionivacterium acnes, een veelvoorkomende huidbacterie, kan zich gaan vermenigvuldigen in de poriën en zo ontstekingen van de talgklieren veroorzaken. Op deze manier wordt een puist (pukkels of puistje) gevormd. Als de talgwand defect is, veranderen de puistjes in diepe hobbels (knobbeltjes en cysten) die vaak resulteren in resterende littekens.

Hormonen spelen niet alleen een rol tijdens tieneracne, maar men gelooft ook dat puistjes tijdens de volwassenheid afhankelijk zijn van veranderingen in de hormoonbalans. Naast hormonen is erfelijkheid een belangrijke oorzaak van acne, waar sommige mensen genetisch meer geneigd zijn om acne te krijgen. De omgeving kan ook een rol spelen bij de ontwikkeling en verslechtering van acne. Verschillende crèmes kunnen bijvoorbeeld de poriën verstoppen en acne kan optreden in combinatie met het gebruik van verschillende medicijnen.

Lees hier meer over onze thuisbehandeling Skin Renewal en hoe deze kan helpen tegen acne littekens

Verschillende soorten acne

Acne wordt vaak ingedeeld op basis van de mate van symptomen, milde, matige en ernstige acne, maar ook op welke soort acne het ziektebeeld domineert:

  • Acne comedonica – vooral mee-eters (milde vorm van acne)
  • Acne Papulopustulosa – hoofdzakelijk ontstoken pukkels en puisten (milde tot matige acne)
  • Nodulo-cystic acne – diepe ontstoken zwelling (ernstige acne)

Acne is een langdurige ziekte, maar er is hulp

Onze huid reageert anders en het is belangrijk om behandelingen te vinden die bij uw huid passen. De keuze van de behandeling hangt ook sterk af van hoe de persoon zijn eigen acne waarneemt – wat niet altijd samenvalt met de ernst van de acne in de realiteit.

Acnebehandelingen kunnen worden onderverdeeld in drie groepen: zelfzorg, plaatselijke behandeling op recept en orale behandeling (tabletten).

Wat is een goede zelfzorg voor een acne huid? Over het algemeen moet acne-huid tweemaal per dag worden gewassen met een milde zeep. Puisten mogen niet worden uitgeknepen. Het verhoogt het risico op diepere ontstekingen en littekens en het is belangrijk om vetcrèmes, oliën en make-up te vermijden die de huid afstoten. Receptvrije crèmes met bewezen en goed gedocumenteerde effecten op acne omvatten preparaten die benzoylperoxide of azelaïnezuur bevatten. Ze openen de poriën en lijken bacteriedodend. Milde acne kan in veel gevallen worden behandeld met zelfzorg en receptvrije bereidingen van de apotheek.

Wanneer zelfzorg onvoldoende is of de acne matig tot ernstig is, is het tijd om medische hulp in te roepen. Zowel huisartsen als dermatologen zorgen voor acne, maar ernstige acne en littekens van acne moeten altijd naar een dermatoloog verwezen worden.

Artsen kunnen lokale acnebehandeling (crèmes of gels) met effectieve acne geneesmiddelen voorschrijven. De meest relevante stoffen zijn benzoylperoxide, antibiotica en retinoïde (vitamine A-preparaten) in verschillende combinaties. Antibiotica met tetracyclines gedurende 3 maanden kunnen zeer goede resultaten opleveren, vooral in combinatie met lokale behandeling. Sommige anticonceptiepillen kunnen ook acne-problemen verminderen.

Alleen dermatologen kunnen tabletten isotretinoïne voorschrijven, de meest krachtige acnebehandeling. De meeste mensen zijn van hun acne af gedurende 6-12 maanden met behulp van deze tabletten. Echter zijn er enkele bijwerkingen, zoals een droge en gevoelige huid, levereffecten en het geneesmiddel kan ook aangeboren afwijkingen veroorzaken. Daarom moeten vrouwelijke patiënten zich tijdens de behandeling altijd gebruik maken van een veilig anticonceptiemiddel.

Lees meer over onze thuisbehandeling Skin Renewal en hoe deze kan helpen tegen acne littekens

Is er een remedie tegen acne littekens?

Littekens zijn over het algemeen helaas moeilijk om volledig te verwijderen. Daarom is een effectieve vroegtijdige acnebehandeling belangrijk om het ontstaan van acnelittekens te voorkomen. Bovendien moet de acne rustig zijn voordat de behandeling van de littekens kan beginnen.

Er zijn verschillende soorten littekens die je op verschillende soorten manieren behandelt. Hypertrofische littekens en keloïd littekens zijn verhoogde littekens die het best worden behandeld met cortisone-injecties.

Atrofische littekens zijn putjes in de huid die anders kunnen worden behandeld, bijvoorbeeld met chemische peeling en laser of vulstoffen die het litteken verhogen om de huid glad te maken. Microneedling is ook een geweldige manier om littekens op het oppervlak te behandelen.