Magazine

Hier lees je alles wat te maken heeft met de huid, huidverzorging en thuisbehandelingen. Lees meer over wat we bedoelen met het naar huis brengen van de beauty kliniek. Wij helpen u de juiste te vinden tussen onze producten, verschillende ingrediënten en inhoud die passen bij uw huid en wat u wilt bereiken met uw behandelingen.

Innovatieve beauty behandelingen voor thuis. Lees meer
Back to Article
01 Jan 2018

Littekens; verschillende soorten en hoe je ze behandelt

01 Jan 2018
Littekens; verschillende soorten en hoe je ze behandelt

Hoewel rituele en niet-rituele littekens in sommige culturen en subculturen over de hele wereld populair zijn, zou de meerderheid van ons liever geen zichtbare littekens op onze huid hebben. Hieronder volgt een korte handleiding om u te helpen bij het begrijpen en behandelen van littekens.

Wat is een litteken?

Heel eenvoudig gezegd is het een overblijfsel van een wond. Littekenweefsel is gemaakt van hetzelfde collageen als het weefsel dat het heeft vervangen, maar in een iets andere samenstelling, waardoor het er anders uitziet en reageert op de huid eromheen. De meeste van ons zullen wel wat littekens verzamelen - en hoewel je misschien niet zo van littekens houdt, is het veel beter dan het alternatief - een open of niet-genezen wond, omdat dit een veel ernstiger aandoening kan zijn.

Er zijn vijf hoofdsoorten littekens:

Hypertrofisch litteken
Dit is een verhoogd litteken. Hypertrofische littekens zijn rood en dik en kunnen jeuken of pijnlijk zijn.
Ze treden meestal op binnen 4 tot 8 weken na een wondinfectie of wondsluiting.

Keloid litteken
Dit is ook een verhoogd litteken. Het belangrijkste verschil met een hypertrofisch litteken is dat ze buiten het wondgebied kunnen groeien. Keloid-littekens kunnen op iedereen voorkomen, maar mensen met een donkere huidpigmentatie zijn er meer vatbaar voor.

Atrofisch litteken
Dit is een verzonken litteken, net als een uitsparing in de huid, die er uitziet als een put.

Striae
Striae zijn ook een vorm van littekens. deze worden veroorzaakt wanneer de huid snel wordt uitgerekt, bijvoorbeeld bij zwangerschap of snelle gewichtstoename.

Navelstreng litteken
Degene die we allemaal hebben; meestal aangeduid als navel. Ja - dit is echt een soort litteken!

Littekens behandelen

De eerste stap naar het vinden voor je litteken is uitzoeken wat voor litteken het is. De meesten van ons kunnen striae identificeren, ze zijn meestal vlak bij de huid en verschillen alleen in kleur. Als het verzonken of is, is het atrofisch. Het wordt lastiger om onderscheid te maken tussen hypertrofie en keloïde. Om daar zeker van te zijn moet u wellicht een dermatoloog raadplegen. (We laten het navelstrenglitteken nu voor wat het is, omdat we hopelijk allemaal weten hoe een navel eruit ziet, en dit is een tekst over het behandelen andere soorten littekens).

Maak nieuwe littekens om oude te verdoezelen

Ja, dat lees je goed. Om littekens te verwijderen, worden er bijna bij alle behandelingen een nieuwe wond gecreëerd. De kunst is om dat zo te doen op een manier die zo gecontroleerd is dat het nieuwe littekenweefsel zich op een manier vormt die niet zichtbaar verschilt van de omringende huid.

Om verhoogde littekens te bestrijden, zoals die veroorzaakt zijn door puistjes, snijwonden, piercings of brandwonden, moet u de collageenopbouw die het litteken vormt afbreken en het vervangen door vlak littekenweefsel. Om verzwakte littekens te bestrijden, zoals die veroorzaakt door acne, waterpokken of operaties, moet je het collageen breken dat de huid vasthoudt en opnieuw vullen met nieuw collageen. Afhankelijk van de aard en de ernst van het litteken, zijn er verschillende methoden om dit te bereiken.

Combinatie van klinische en thuisbehandelingen

Klinische technieken kunnen invasief en kostbaar zijn, maar kunnen geweldige onmiddelijke of snelle resultaten opleveren. Behandelingen die u zelf kunt toedienen of uitvoeren kunnen op de lange duur net zo effectief zijn, maar vereisen meer geduld en toewijding voor een dagelijkse routine. De meeste experts zijn het erover eens dat een combinatie van professionele klinische behandelingen en follow-up thuis u de beste langetermijnresultaten zal geven bij het omgaan met ernstige littekens. Hieronder vindt u een lijst met populaire (en sommige minder populaire, maar effectieve) behandelingen die u zou kunnen overwegen om meer te leren over en te bespreken met een professionele huidverzorgingsspecialist.

Chirurgie: dit is een behandeling waarbij een arts snijdt en het litteken verwijdert, waarna de incisie wordt gesloten met een of meer steken. Deze procedure laat ook een litteken achter, maar het zal vlak zijn en kleiner dan het origineel. Gebruikt om kleine, diepe en smalle atrofische littekens en sommige hypertrofische littekens te behandelen.

Subcisie: Dit is een methode waarbij een arts het gebied verdooft, een of meerdere naalden gebruikt om de met litteken bedekte huid weer open te klappen, zodat het gebied niet langer onder ligt. Deze methode wordt gebruikt bij atrofische littekens.

Dermabrasie of micro-dermabrasie: dermabrasie wordt uitgevoerd door een arts en omvat een gecontroleerde, diepere 'slijtage' van de bovenste tot middelste lagen van de huid met een sterk schuurmiddel zoals een staalborstel, diamantwiel, gesteriliseerd schuurpapier of andere mechanische middelen. Microdermabrasie is een lichtere cosmetische ingreep waarbij meestal een exfoliërend materiaal zoals kristallen of diamantvlokken en een op de machine aangebrachte zuignap wordt gebruikt om de huid tijdens afschilfering voorzichtig op te tillen. Gebruik om de meeste soorten littekens te behandelen.

Microneedling: dit is een behandeling die thuis of in een kliniek kan worden uitgevoerd, afhankelijk van de lengte van de naald. Het werkt in twee stappen; eerst door het weefsel dat de huid vasthoudt (atrofische littekens) of de huid opheft (hypertrofische littekens) te verbreken. Het stimuleert ook de natuurlijke productie van collageen. Gebruikt om alle soorten atrofische en hypertrofische littekens te behandelen.

Fillers: dit is een behandeling die onmiddellijk resultaat oplevert; cosmetische fillers worden in het litteken geïnjecteerd en vullen het onmiddellijk. Na verloop van tijd zal het, als het een collageen-inducerend vulmiddel' is, het eigen vermogen van het lichaam om collageen in het gebied te produceren stimuleren. Gebruikt om grotere, diepe, atrofische littekens te behandelen.

Chemische peeling: chemicaliën die de bovenste lagen van de huid vernietigen, worden op een gecontroleerde manier beïnvloed (en omringend) gebied, wat leidt tot versnelde exfoliatie. Wordt gebruikt voor de behandeling van atrofische pokken vlekken, maar wees voorzichtig, met name mensen met een donkere pigmentatie en bij personen die gevoelig zijn voor keloïde littekens.

Topische behandeling: crèmes, serums of andere plaatselijke behandelingen werken op verschillende manieren, afhankelijk van de ingrediënten, om het uiterlijk van littekens te verminderen. In combinatie met een micronaaldbehandeling kunnen ze een geweldige aanvulling zijn op een dagelijks schoonheidsroutine bij u thuis. Geschikt voor alle soorten littekens.

Een laatste opmerking

Zoals met elke behandeling die is ontworpen om uw uiterlijk te veranderen, is het belangrijk het woord voorzichtigheid te onthouden; raadpleeg experts! Vraag naar de nadelen, niet alleen de pro's. Vraag om testimonials en begin langzaam. Verhoog intensiteit en/of frequentie zodra u resultaten en reacties begint te zien. Toevoegen aan een behandelplan of regime is altijd gemakkelijker dan het omkeren van bijwerkingen!

Heeft u een vraag over een specifieke behandeling of wilt u graag verder advies over een bepaalde littekengerelateerde zorg, wij zijn er om u te helpen. Neem contact op met onze klantenservice.

Lees meer over de Swiss Clinic thuisbehandelingen om het ontstaan van littekens te verminderen hier:

Gezichtslittekens - Skin Renewal
Littekens op het lichaam - Skin Renewal - Anti Cellulite